Om Jaktyrans

cropped-cropped-IMG_17831.jpg

Kennelns hundar här fr v: Klintås Snöstjärna (Siri), Jaktyrans Battler Britton (Birk), Jaktyrans Viper (Keeper), Jaktyrans Hurricane (Alice), Sea-Croft Magnolia (Maggie), och bakom henne Jaktyrans Dane Jill (Jive).

Kennel Jaktyrans är en mindre uppfödning av labradorer från utpräglade jaktlinjer. Hundarna jagar praktiskt på sjö- och fältfågeljakter och meriteras på jaktprov.

Aveln är i liten skala och ibland går det några år emellan kullarna. Den senaste kullen var 2013. Till våren 2020 hoppas jag på en ny kull. Alla hundar som går i avel måste vara prövade på A-prov eller visat sitt arbetssätt på jakter.

Jag värnar om jaktlabradorens naturliga jagande efter lite vittring och en naturlig följsamhet, en vilja att göra rätt för sin förare. Balansen är viktig, och en ständig utmaning i aveln – att hunden arbetar hårt för varje apport och ändå klarar av att bara sitta och vänta och memorera.

Stora mål i sikte. Avel är ett ständigt lärande. En del hundar blir lite svårare att träna och en del blir lättare. En del blir inte alls så bra som man hoppades. En del blir helt fantastiska!

Oavsett, hjälps vi åt med träningen om du köper en valp här. Du behöver inte göra som jag. Men jag kan hjälpa dig att förstå vilken typ av hund du har och var fallgroparna kan vara. Under det första 1,5 åren brukar vi försöka ses en gång i månaden för att träna och prata Jaktyror.

Ha det fint ute i markerna!
Maria Sundberg