Uppfödaren

På jaktprov i Kilanda med Jive och Birk

På jaktprov i Kilanda 2012 med Jive och Birk

Jag som driver Jaktyrans kennel heter Maria Sundberg och bor på en liten gård utanför Malmköping. Att träna och jaga med retriever har varit ett intresse sedan 20 år tillbaka.

Det började med Cesar, en blandras golden-bordercollie som jag köpte på ren impuls -94. Jag gick en kurs i jaktapportering, eftersom han gillade att bära. Cesar arbetade enbart för leverpastej, så någon apportör i ordets rätta mening blev han inte. Men kursen och de efterföljande träningarna med andra retrieverägare väckte nyfikenhet.

En dag på jaktprov fick jag se en jaktlabrador i arbete. Jag blev fascinerad av drivkraften och fokuset och det medfödda hos denna hund. På den tiden fanns det inte så många i Sverige. Men efter lite efterforskningar och mycket tur fick jag köpa en tik av Lars och Gunilla Lindblom på Rockdoves kennel – Yra.

Det var mycket att lära med tuffa lilla Yra. Hon låg alltid steget före mig. Yra var en överlevare, en tuff och klok dam, med en härlig spirit, som har fått ge namn åt kenneln. Efter Yra följde flera jaktlabbar och avel genom Siri och senare Maggie. I dag är det fyra hundar kvar: Birk, Jive, Alice och Klas.

Träningen är min största glädje tillsammans med hundarna. Varje hund har olika egenskaper och förutsättningar. Det roliga är att hitta vägen fram med varje individ. Att få jaga praktiskt och starta på jaktprov tillsammans är ytterligare en dimension.

Till vardags arbetar jag med kommunikationsfrågor på en advokatbyrå. När det hinns med blir det också en del kurser och träningar i jaktapportering.

Lycka till i markerna!
Maria